Barion Pixel
Kepernyofoto 2022 11 21 14.39.34

Pierogi, avagy a lengyel töltött batyuk

A pierogi vagy pirog, pirogi a lengyelek egyik legrégebbi és leghagyományosabb töltött tésztája a sok zsiradéktól eszméletlenül fényes✨, ugyanakkor ínycsiklandóan finom és laktató. Egyszer mindenkinek muszáj megkóstolnia.. utána pedig úgysem bírtok leállni vele! 😋

Most a legelterjedtebb receptet, a túróval, burgonyával töltött verziót hoztam el Nektek, de nyugodtan kísérletezzetek a töltelékekkel: mehet bele akár gomba 🍄, sertéshús 🐷 és különböző gyógyfüvek is. 🌱

Tészta hozzávalók:

• 300 g liszt
• 20 g vaj
• 125 ml forró! víz
• só
• 1 db tojás

Töltelék hozzávalók:

          • 250 g burgonya
• 250 g túró
          • 1 ek sertészsír
          • 1 fej vöröshagyma
          • 50 g sajt
          • só, bors, szerecsendió

Tálaláshoz:

          •2 ek. sertészsír
          • 1 fej vöröshagyma
          • só
          • tejföl

Elkészítés:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a tojást és a forró vizet is hozzáadagoljuk. Az egészet összegyúrjuk, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a burgonyát kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd picit összetörjük villával és kihűtjük.
  3. A hagymát a zsiradékon lepirítjuk, majd kihűtjük.
  4. A túróhoz adjuk a burgonyát és a hagymát, majd összekeverjük. Utána mehet hozzá a sajt is, valamint fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  5. A tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk és egy pohárral/kiszúróval kiszaggatjuk.
  6. A tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk és egy pohárral/kiszúróval kiszaggatjuk. Mindegyikre mehet 1 ek. a töltelékből, majd félbehajtjuk őket, a kis félkörök szélét a töltelék „felett” pedig az ujjunkkal körben lenyomkodjuk.
  7. Sós, forró vízben kifőzzük őket (egyszerre 4-5 darabot főzzetek ki, különben összeragadnak). Zsiradékkal megkent tálba szedjük őket, hogy ne száradjanak ki.
  8. Majd vajat olvasztunk egy serpenyőben és mindkét oldalukat lepirítjuk.
  9. Tálaláshoz még fedő alatt barnára pirítunk egy fej hagymát egy kis zsiradékon. Ha elkészült mehet a Pierogi tetejére tejföl és sült hagyma.

További magyar, olasz vagy nemzetközi tésztaétel receptekért nézelődj a Receptek menüpont alatt! Egyéb érdekes, tészta készítéssel kapcsolatos tartalmakért kövess Facebookon, Instagramon és Tiktokon!